Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Skype Me™!

Elkelt az Empire State Building Tizede


A katari állami beruházási alap (Qatar Investment Authority - QIA) 10 százalékos tulajdonrészt szerzett a világ egyik leghíresebb felhőkarcolóját üzemeltető cégben. Ezért 622 millió dollárt fizetett az egyébként összesen 330 milliárd dollár fölött diszponáló katari szuverén alap.

Az Empire State Building 1931-ben készült el és azóta New York egyik jelképe. A ma is „aktív” 102 emeletes, 381 (az antennával együtt 443) méter magas felhőkarcoló sokáig a világ legmagasabb épülete volt. De a katari beruházás nem csak a felhőkarcoló egyedisége miatt figyelemre méltó. A QIA az üzlet kapcsán közölte: mostantól inkább nagy presztízsű amerikai és ázsiai ingatlanok megszerzésére koncentrálnak, korábbi európai „nyomulásukat” némiképp lefékezik. Legalábbis egyelőre.

Az utóbbi években sok híres épületet vettek meg, vagy szereztek bennük tulajdonrészt Milánóban, Párizsban, Londonban, övék például a híres nagyáruház, a Harrods is a brit fővárosban. De vettek kastélyokat is, főleg Franciaországban, ahol nemrég az egyik leghíresebb, versenylovakat tenyésztő telepet is megvásárolták.
Katari tulajdonban van a francia futball ékköve, a Paris Saint-Germain is. Ami Nagy-Britanniát illeti: a Brexit miatt a katari alap több, már folyamatban lévő ingatlanszerzéséről lemondott. Viszont profitált is a népszavazásból. A kilépéspártiak győzelme után ugyanis csökkent a British Airways részvényeinek értéke, ezért az QIF-től nem független Qatar Airways légitársaság 15 százalékról 20-ra növelte tulajdonosi részesedését a brit cégben. De a főcsapás iránya most, legalábbis ingatlan vonalon, Amerika.

A katari alap a következő öt évben 35 milliárd dollárt szán ottani ingatlanok megvásárlására – mondta az Empire State Buildingben szerzett tíz százalékos részesedés megszerzése után az Öböl menti gáz- és olajmonarchia washingtoni nagykövete. A 2015-ös adatok szerint a QIF költött a legtöbbet, 12 milliárd dollárt, világméretű összehasonlításban a többi hasonló szuverén alaphoz képest, megelőzve a CIC kínai (7,8mrd), a GIC szingapúri (7,5mrd) és az Adia abu dhabi (6mrd) alapot.

 

Forrás: 

http://hvg.hu/ingatlan/20160825_Minden_elado_Mar_reszben_az_Empire_State_Building_is_katari